BFF RAMBLINGS: June 2015

19 Jun 2015

NASI TOMATO DEWI


Nah Surie..selamat memasak!

Nasi Tomato Ibu Dewi


Bahan-bahan:
5 pot beras basmathi , dicuci dan ditoskan
½ ekor ayam dipotong 8 bahangian dan direbus bersama segelas air, sedikit hirisan halia & bawang putih sehingga air tinggal separuh
1 tin sup tomato Heinz
4 ulas bawang merah, dihiris nipis
1 biji lobak merah, dihiris nipis (optional)
2 sudu makan minyak sapi (can substitute with butter/normal cooking oil)
2 biji bunga lawang, 3 biji buah pelage & sebatang kayu manis (“rempah”)
1 helai daun pandan (optional)


Cara-cara:
1.       Panaskan minyak sapi/minyak. 
2.       Tumis bawang besar bersama geng rempah sehingga naik bau. 
3.       Sukat sup tomato (Tips: the amount of rice = amount of liquid).  Masukkan dalam tumisan bawang.  Tambahkan air rebusan ayam  (jangan lupa sukat!) + ayam* 
4.       Masukkan lobak merah.
5.       Tambah garam secukup rasa. 
6.       Masukkan beras  & daun pandan. 
7.       Biar sehingga air kering. 
8.       Pindahkan kedalam periuk kukus, taburkan kismis (optional) & masak sehingga nasi masak.
9.       Hiaskan dengan daun ketumbar, kacang gajus & bawang goring
10.   Hidangkan dengan acar / salad Malaysia.

Nota:
Kalau takde beras basmathi, beras lain pun boleh, tapi kena adjust air…u know your rice better…
Kalau guna rice cooker, buat step 1-5 dalam periuk & step 6 dalam rice cooker.

*Ayam boleh dimasak terus bersama nasi atau digoreng asing / di masak lauk.

SeVen Hot Ladies Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign