Nah Surie..selamat memasak!
Nasi Tomato Ibu Dewi
Bahan-bahan:
5 pot
beras basmathi , dicuci dan ditoskan
½ ekor
ayam dipotong 8 bahangian dan direbus bersama segelas air, sedikit hirisan
halia & bawang putih sehingga air tinggal separuh
1 tin
sup tomato Heinz
4 ulas
bawang merah, dihiris nipis
1 biji
lobak merah, dihiris nipis (optional)
2 sudu
makan minyak sapi (can substitute with butter/normal cooking oil)
2 biji
bunga lawang, 3 biji buah pelage & sebatang kayu manis (“rempah”)
1 helai
daun pandan (optional)
Cara-cara:
1.
Panaskan minyak
sapi/minyak.
2.
Tumis bawang besar bersama geng
rempah sehingga naik bau.
3.
Sukat sup tomato (Tips: the
amount of rice = amount of liquid).
Masukkan dalam tumisan bawang.
Tambahkan air rebusan ayam
(jangan lupa sukat!) + ayam*
4.
Masukkan lobak merah.
5.
Tambah garam secukup rasa.
6.
Masukkan beras & daun pandan.
7.
Biar sehingga air kering.
8.
Pindahkan kedalam periuk kukus,
taburkan kismis (optional) & masak sehingga nasi masak.
9.
Hiaskan dengan daun ketumbar,
kacang gajus & bawang goring
10.
Hidangkan dengan acar / salad
Malaysia.
Nota:
Kalau
takde beras basmathi, beras lain pun boleh, tapi kena adjust air…u know your
rice better…
Kalau
guna rice cooker, buat step 1-5 dalam periuk & step 6 dalam rice cooker.
*Ayam
boleh dimasak terus bersama nasi atau digoreng asing / di masak lauk.