BFF RAMBLINGS: L.a.S.a.G.n.A.

2 Dec 2013

L.a.S.a.G.n.A.

Feeling Italiano anyone? Ma favourite ----) L.a.S.a.G.n.A. Sharing resipi versi ikut suka seleraku ..Hehe
teaser...
 
Bahan:
1 bawang besar (cincang halus)
2 sudu besar olive oil
3 ulas bawang putih (1 dicincang halus & 2 diketuk))
800g mince beef
1 botol Preego sos
 
 
Mozarella cheese
 
Oregano
Lasagna sheet (dicelur dulu kasi lembut)
 
White Sause:
500ml fresh milk
2 sudu besar gandum
2 sudu besar butter

 Caranya:
Masukkan mince beef ke dalam pan (NO minyak okei...just the beef)
 

 Bila air daging dah nak kering, masukkan bawang putih yg diketuk (nak hilangkan bau hanyir daging.

Bila air dah kering betul..put aside & keluarkan bawang putih.

Next.....panaskan olive oil. Tumis bawang besar & bawang putih sampai brownish
Masukkan sos Preego
 

Campurkan mince beef
Oregano /garam ikut selera
Optional : taburkan mozarella cheese

White Sause:
Cairkan butter (api kasi slow ..kang hangus lak)

Add in gandum & kacau
Buh fresh milk & sambung kacau sampai pekat
Add in garam sikit

 Layering dalam bekas:
Susun lasagne sheet dalam bekas
Next layer.... 
 Tabur white sause & sprinkle dgn mozarella cheese
 
Repeat susun mcm 1st step tadi ---) lasagna/beef/white sause /cheese. Bertingket2 mana sekali pon..make sure atas skali layerkan dgn cheese

Bake @30-40 mins @ 175C @api atas bawah..

Okei..Siap!!!

2 comments:

  1. Ko celur lasagna tu camne yatt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iskh..malu pulak bila chep nanya nih..#tutupmata

      cam celur spagetti..tp 1 piece at a time & kejap jek terus angkat

      Delete

SeVen Hot Ladies Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign