¼ cup butter
¼ teaspoon dried thyme
¼ teaspoon dried oregano
¼ cup plain flour
10-button mushroom
1 large onion - peel & dice
1 carrot- peel & dice
2 celery stalks
Green peas
2 potatoes diced
3 cups water
½ cup milk & milk for
glazing
1 fresh bay leaf
Pinch of ground nutmeg
Salt
Filing :
Heat butter & sauté the onions,
thyme & oregano until fragrant
Still
in the flour & mushroom (masuk sikit2 tepung gandum tu)
Add chicken, carrot, celery, green
peas, potatoes, water & milk
Bay leaf, nutmeg, season & salt
Simmer over low heat until thick
Letak kan 1 layer pastry kat bawah bekas & tekan2 dengan garfu utk kasi angin keluar & tak membelon bila bakar. Bake sekejap dalam oven agak2 dah kuning ,boleh keluarkan
selalu pakai pastry yg ni je
Pas tu masukkn filing dalam bekas :
Dan tutup dengan pastry kat atas filing ni
Sapu telor atas pastry & masuk dalam oven balik. Pakai api atas bawah @ 200 degree Celsius. Time ni kena perati jangan hangus lak pastry tu. Agak2 2-3 min dah boleh keluarkan dah tu.
Hasilnya.....
p/s: nak buat dalam sebekas besar terus pon boleh..nak bekas kecik aluminium pon boleh. Janji terus boleh makan & tak yah tukar2 bekas dah.
Perasan ke gambo atas bawah tu lain? cekap mata uols! aaaahh...2 event yg berbeda..tak nyempat nak snap sebenarnya. mix & match jadik gambar nya. :)
No comments:
Post a Comment