Sediakan........:
Nasi (lebihan tak habis makan. Dilerai2 dulu biar tak keras)
Udang/sotong/ayam - ikut suka banyak mana
Cili padi *kalu nak extra pedas
Telur
Daun ketumbar (halus2. Tapi saya buh daun limau purut- saja nak kasi bau lebih)
Carrot/Kubis -opkos saya tak buh la kan???
Garam/gula/kicap manis kicap udang
Untuk pes tomyam :
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
10 tangkai cili kering
1 batang serai
1 sudu makan udang kering
Rendam cili kering dengan air panas sampai lembut. Pastu blend semua bahan2 untuk pes tadi.
Gini buatnya:
- Tumis pes tomyam sampai wangi
-Masukkan ayam, carrot & kacau rata sampai masak
-Masukkan sotong -kasi masak & lembut sket & baru buh udang, kubis.
-Sambung kacau, buh garam/gula/kicap secukop u ols rasa sedap. Taruk daun limau purut untuk naik bau
-Masukkan nasi -kacau biar bahan2 cover sama rata
-Last , pecahkan telur & kacau lagi.
Ikut resipi Chef, pastu masukkan daun ketumbar (which i skip )
Ni lah hasil first attempt..uih.boleh tahan sodap..(naik bakul sendirik.)
~Yz~
Tahniah cik yatt...selama ni saya tak pernah buat nasik goreng tomyam from scratch...sokmo pakai paste tomyum segera saja...i shud try this then...keep it up!
ReplyDeleteMakin berasap2 dapur ku chep!!
DeleteNow I know how to make tomyam paste...haha..tqtq.....btw, wallaaa nmpk sgt sedap
ReplyDeleteCher try test..kena tekak dakkk
Delete