BFF RAMBLINGS: Nasi Goreng Tomyam

16 May 2013

Nasi Goreng Tomyam

Teringin nak makan nasi goreng tomyam, mood pon ter rajin nak rasa dari air tangan sendiri..Hasil bantuan Mr Google,jupa resipi from Chef Hanieliza. Tapi  ada tambah mana patut ikut selera tekak. Caranya :

Sediakan........:
Nasi (lebihan tak habis makan. Dilerai2 dulu biar tak keras)
Udang/sotong/ayam - ikut suka banyak mana
Cili padi *kalu nak extra pedas
Telur
Daun ketumbar (halus2. Tapi saya buh daun limau purut- saja nak kasi bau lebih)
Carrot/Kubis -opkos saya tak buh la kan???
Garam/gula/kicap manis kicap udang

Untuk pes tomyam :
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
10 tangkai cili kering
1 batang serai
1 sudu makan udang kering

Rendam cili kering dengan air panas sampai lembut. Pastu blend semua bahan2 untuk pes tadi.

Gini buatnya:
- Tumis pes tomyam sampai wangi
-Masukkan ayam, carrot & kacau rata sampai masak
-Masukkan sotong -kasi masak & lembut sket & baru buh udang, kubis.
-Sambung kacau, buh garam/gula/kicap secukop u ols rasa sedap. Taruk daun limau purut untuk naik bau
-Masukkan nasi -kacau biar bahan2 cover sama rata
-Last , pecahkan telur & kacau lagi.
Ikut resipi Chef, pastu masukkan daun ketumbar (which i skip )

Ni lah hasil first attempt..uih.boleh tahan sodap..(naik bakul sendirik.)


~Yz~

4 comments:

  1. Tahniah cik yatt...selama ni saya tak pernah buat nasik goreng tomyam from scratch...sokmo pakai paste tomyum segera saja...i shud try this then...keep it up!

    ReplyDelete
  2. Now I know how to make tomyam paste...haha..tqtq.....btw, wallaaa nmpk sgt sedap

    ReplyDelete

SeVen Hot Ladies Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign